Miód kulinarnie :)

Miód to jedno z najstarszych lekarstw jest z powodzeniem wykorzystywany we współczesnej medycynie. A co wy o tym myślicie.....

Miód kulinarnie :)

Postprzez bioway lux 26 cze 2012, o 13:36

Tak wiele mówi się o właściwościach leczniczych miodu, i spożywamy go głównie traktując je jako lekarstwo, ale miód jest także wspaniałym zamiennikiem niezdrowych słodyczy:) Jakie są wasze ulubione przepisy z miodem? i czy w ogóle takie macie? Zachęcam do dyskusji! :) Oto kilka moich ulubionych przepisów:
KURCZAK Z MIODEM NA OSTRO:

Składniki na 2 porcje:

4 małe pałki kurczaka (albo inne ulubione kawałki kurczaka)
2 łyżki oliwy
sól, pieprz,
słodka papryka czerwona
dwie szczypty chili
2 łyżki miodu


Kurczaka dobrze umyć, włożyć do miski, posolić, popieprzyć, dodać paprykę, chili, oliwę i miód. Zostawić w marynacie w lodówce na 2-3 godziny (albo na całą noc).
Kawałki kurczaka włożyć do woreczka przeznaczonego do pieczenia, polać resztą marynaty, która została w miseczce i wstawić do piekarnika. Piec ok 45 -50 minut w temperaturze 160 stopni. Po ok 30 minutach przeciąć woreczek i włączyć opcję grill, jeśli takową posiadamy albo zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze kilkanaście minut.
Podawać z ulubionymi dodatkami.


MUFFINKI OWSIANE Z MIODEM:

Składniki na 10 sztuk:
250 g mąki
85 g płatków owsianych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki soli
85 g rodzynek
2 jajka, roztrzepane
200 ml mleka
75 ml oleju
40 g jasnego cukru muscovado
5 łyżek płynnego miodu

W naczyniu wymieszać mąkę, płatki, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, sól i rodzynki.
W drugim naczyniu wymieszać jajko, olej, mleko i miód.
Połaczyć zawartość dwóch naczyń, wymieszać z grubsza, mogą pozostać grudki.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasto.
Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 25 minut.
Smacznego :)
bioway lux
 
Posty: 3
Dołączył(a): 26 cze 2012, o 13:11

Re: Miód kulinarnie :)

Postprzez róża14 31 lip 2012, o 08:22

Przepisy wstawimy w dziale Miody w Kuchni :)
róża14
 
Posty: 156
Dołączył(a): 3 lip 2012, o 08:49

Re: Miód kulinarnie :)

Postprzez arek 6 lis 2012, o 13:10

Osobiście spróbowałem mufinki z miodem bardzo dobre polecam niech każdy sobie przygotuje choć raz
arek
 
Posty: 4
Dołączył(a): 6 lis 2012, o 12:56

Re: Miód kulinarnie :)

Postprzez treepower 8 lis 2012, o 13:44

Żeberka w miodzie najlepsze jakie jadłem wszystkim polecam.

Oto przepis:

Składniki:
- 1 kg żeberek,
- sól,
- pieprz,
- olej.

Sos:
- 2 duże cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- pół słoiczka przecieru pomidorowego,
- 4 łyżki miodu,
- pół szklanki octu,
- sól,
- pieprz,
- bazylia,
- majeranek.

Jak przyrządzić?
Żeberka pokroić na kawalki,posypac solą i pieprzem,zostawic na pół godziny. Potem zrumienic na gorącym oleju. Odlożyc do żaroodpornego naczynia. Przygotowac sos. Na tłuszczu od smazenia zeberek dusic pokrojoną cebule i posiekany czosnek. Dodac miod, ocet, przecier i przyprawy wedlug uznania. Dusic 15 minut. Sosem zalac żeberka, przykryc naczynie i dusic w piekarniku do miekkosci (ok. 1,5 godziny)
treepower
 
Posty: 10
Dołączył(a): 8 lis 2012, o 13:22

Re: Miód kulinarnie :)

Postprzez babeken 7 maja 2013, o 09:35

Muszę wypróbować. :)
babeken
 
Posty: 9
Dołączył(a): 7 maja 2013, o 08:10

Re: Miód kulinarnie :)

Postprzez róża14 16 maja 2013, o 15:42

Więcej przepisów w dziale miody w kuchni :)
róża14
 
Posty: 156
Dołączył(a): 3 lip 2012, o 08:49


Powrót do Miody w medycynie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość