Piernik - przepisy

Wykorzystanie miodu w kuchni - wszystko w miodach w kuchni: przepisy kulinarne z miodu, desery miodowe itp ....

Piernik - przepisy

Postprzez paulina 9 maja 2012, o 09:17

szukam jakiś przepisów na piernik z miodem... macie jakieś?
paulina
 
Posty: 24
Dołączył(a): 9 maja 2012, o 08:32

Re: Piernik - przepisy

Postprzez pszczelarz 9 maja 2012, o 09:28

1/2 kg mąki
po 1 szklance miodu i piwa(obydwa jasne)
4 jaja
3/4 szklanki cukru
25 dag masła
10 dag posiekanych orzechów włoskich i laskowych
2 łyżeczki przyprawy do pierników
1 łyżeczka wody
1 łyżeczka sody.

Miękkie masło utrzeć z cukrem i wciąż ucierając dodać po jednym żółtku. Następnie dodać miód, przyprawy, na końcu wlać piwo. Wsypywać stopniowo mąkę wymieszaną z sodą, orzechy i starannie wymieszać, aby nie powstały grudki. Na koniec dodać sztywną pianę z białek. Dwie podłużne foremki wysmarować tłuszczem, nałożyć ciasto. Piernik nagrzać do temp. ok. 200 stopni C. Piec 50-55 minut. Po wyjęciu ostudzić, szczelnie owinąć, odłożyć na 3 tygodnie. Podawać piernik przełożony powidłami śliwkowymi lub budyniem.
pszczelarz
 
Posty: 37
Dołączył(a): 30 kwi 2012, o 10:10

Re: Piernik - przepisy

Postprzez MiodekJan 11 maja 2012, o 10:15

Składniki:
2 szklanki kefiru, 1 szklanka oleju, 4 szklanki mąki, 2 szklanki cukru kryształu, 4 łyżki miodu, 1 łyżka sody, 2 jaja, przyprawa do piernika, szczypta proszku do pieczenia

Wykonanie:
Kefir ubić z cukrem, dodać miód, jaja i resztę składników. Upiec z tego 3 placki. Przełożyć masą kawową.


Masa kawowa:
1 kostka masła, 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 2-3 łyżeczki mielonych orzechów, cukier do smaku

Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, dodać orzechy i rozpuszczoną kawę w małej ilości przegotowanej wody.
MiodekJan
 
Posty: 36
Dołączył(a): 30 kwi 2012, o 08:37

Re: Piernik - przepisy

Postprzez MiodekJan 11 maja 2012, o 10:15

Składniki:
2 szklanki kefiru, 1 szklanka oleju, 4 szklanki mąki, 2 szklanki cukru kryształu, 4 łyżki miodu, 1 łyżka sody, 2 jaja, przyprawa do piernika, szczypta proszku do pieczenia

Wykonanie:
Kefir ubić z cukrem, dodać miód, jaja i resztę składników. Upiec z tego 3 placki. Przełożyć masą kawową.


Masa kawowa:
1 kostka masła, 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 2-3 łyżeczki mielonych orzechów, cukier do smaku

Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, dodać orzechy i rozpuszczoną kawę w małej ilości przegotowanej wody.
MiodekJan
 
Posty: 36
Dołączył(a): 30 kwi 2012, o 08:37

Re: Piernik - przepisy

Postprzez małpa888 26 cze 2012, o 11:48

125 g Kasia
125 g Kasi
200 g mąki
200 g cukru
125 ml mleka
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika
3 łyżki powideł śliwkowych
Kasia i mąka do formy
1 mleczna polewa czekoladowa

Cukier utrzyj mikserem z miękką Kasia, dodawaj po 1 jajku, następnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Wszystko wymieszaj mikserem, pod koniec dodaj mleko i powidła. Całość przełóż do wysmarowanej Kasia i posypanej mąką foremki keksowej o długości około 25 cm i piecz w 180st.C. około 40 min. Ciasto wyjmij z formy i gdy przestygnie polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą.

Temperatura piekarnika : 180oC

Czas pieczenia: ok. 40 min.
małpa888
 
Posty: 8
Dołączył(a): 26 cze 2012, o 11:13

Re: Piernik - przepisy

Postprzez róża14 4 lip 2012, o 11:28

Piernik z orzeszkami pekan
Składniki:
70 ml wody,
dwie łyżki mielonych nasion lnu,
filiżanka mąki uniwersalnej,
120 g mąki pszennej,
120 g białego cukru,
dwie łyżeczki mielonego cynamonu,
półtorej łyżeczki mielonego imbiru,
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia,
jedna łyżeczka mielonych goździków,
ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej,
ćwierć łyżeczki soli,
trzy łyżki margaryny,
połowa szklanki orzeszków pekan,
ćwierć szklanki kandyzowanego imbiru,
dwie łyżki melasy,
jedna łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Przygotowanie:
Na początku rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza. W tym czasie można wziąć się za przygotowanie ciasta, więc na samym początku do wody dosypujemy len i mieszamy do uzyskania kleiku (kilka minut).

Następnie w dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę uniwersalną i pszenną, cukier, cynamon, imbir mielony, ​​proszek do pieczenia, goździki, gałkę muszkatołowa i sól.

Wymieszaj ze sobą orzeszki pekan i kandyzowane kawałki imbiru.

Dodaj melasę i wanilię w misce zawierającej mieszankę lnu i wody a następnie mieszaj przez chwilkę, aż zostaną dobrze wchłonięte. Następnie wrzuć tę mieszaninę do miski zawierającej mąkę i resztę składników. Wykorzystaj swoje ręce, aby dobrze wymieszać ciasto (nie używaj miksera). Ciasto będzie bardzo suche i gęste, ale nie pod żadnym pozorem nie dodawaj wody.

Ukształtuj ciasto na około kilkanaście centymetrów długości a następnie umieść je ba blaszce do pieczenia. Jego grubość powinna wynosić około 1,2 cm.

Pozostało nam pieczenie, więc do podgrzanego już piekarnika wkładamy ciasto na ok. 30 minut aż ładnie wyrośnie.

Smacznego!
róża14
 
Posty: 156
Dołączył(a): 3 lip 2012, o 08:49

Re: Piernik - przepisy

Postprzez róża14 4 lip 2012, o 11:29

Piernik czekoladowy
Ciasto:
• 200 g mąki pszennej
• 100 g mąki żytniej
• 1 pełna łyżka kakao
• szczypta soli
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• po 1/2 łyżeczki bardzo drobno posiekanych goździków i jałowca
• po szczypcie gałki muszkatołowej i czarnego pieprzu
• 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
• 100 g masła
• 180 g drobnego cukru
• 100 g płynnego miodu
• 3 jajka
• 5 łyżek mleka
• 120 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady 70%
Polewa: 100 g gorzkiej czekolady, 50 g masła

Przygotowanie:
Podłużną formę o długości około 23 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Obydwa rodzaje mąki przesiać do miski razem z kakao i wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawami.
Masło utrzeć mikserem z cukrem na puszysty krem. Zmniejszyć nieco obroty miksera i dodawać po łyżce miód, a następnie po jednym żółtku.
Masę wlać do miski z mąką i dodając mleko wymieszać wszystkie składniki. Następnie połączyć z czekoladą, a na końcu delikatnie z białkami ubitymi na sztywną pianę.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i piec przez około 50 minut, aż wbity patyczek będzie suchy. Uważaj też aby nie przesuszyć ciasta oraz nie zrumienić go za bardzo, bo może być gorzkie na brzegach. Gdyby wierzch zanadto się rumienił, można go przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Po całkowitym ostudzeniu zawinąć w lnianą ściereczkę i tak przechowywać (z każdym dniem piernik będzie nabierał aromatu i miękkości).
Przed podaniem polać polewą: połamaną na kostki czekoladę roztopić i wymieszać z pokrojonym na kawałki masłem.
róża14
 
Posty: 156
Dołączył(a): 3 lip 2012, o 08:49

Re: Piernik - przepisy

Postprzez róża14 4 lip 2012, o 11:30

Piernikowe ludziki
Składniki:
trzy szklanki mąki,
jedna łyżeczka sody oczyszczonej,
150 g margaryny,
150 g cukru białego,
połowa szklanki melasy,
dwie łyżki syropu słodowego jęczmiennego,
jedna łyżka mleka,
jedna łyżeczka imbiru w proszku,
jedna łyżeczka ekstraktu waniliowego,
pół łyżeczki cynamonu,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
ćwierć łyżeczki soli.
Przygotowanie:
Na początku rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę i sodę oczyszczoną a następnie odstawiamy na bok.

W drugim naczyniu średniej wielkości wielkości wymieszaj margarynę, cukier, melasę, syrop jęczmienny, mleko, imbir w proszku, ekstrakt waniliowy, cynamon, gałkę muszkatołowa i sól.

Następnie wlej połowę mąki do miski cukrem oraz resztą składników i wymieszaj łyżką, aż uzyskasz jednorodną konsystencję. Teraz wlej drugą połowę i mieszaj do wymieszaj. Mieszanie może okazać się ciężkie więc możesz to zrobić rękoma.

Ciasto jest już prawie gotowe – teraz rozdziel je na małe kuleczki, rozwałkuj na grubość około 2,5 cm i schłodź w lodówce. Po odchłodzeniu ciasto należy wyciągnąć, posypać mąką i rozwałkowywać do grubość ok. 0,7 cm.

Teraz możesz wyciąć z dziećmi interesujące Was kształty – ludziki! Następnie ludki są wkładane do piekarnika na około 15 minut (w połowie czasu przełóż ciasteczka na drugą stronę), po czym będą smaczne i chrupiące. Po przygotowaniu będą nadawały się do jedzenia przez około tydzień.

Ludziki warto ozdobić lukrem, który możemy wykonać z kurzego białka i dwóch łyżeczek cukru pudru.
róża14
 
Posty: 156
Dołączył(a): 3 lip 2012, o 08:49

Re: Piernik - przepisy

Postprzez róża14 4 lip 2012, o 11:31

Ciasteczka piernikowe

Składniki:
trzy szklanki mąki,
130 g masła,
dwie łyżeczki sody oczyszczonej,
pół łyżeczki goździków,
dwie łyżeczki mielonego imbiru,
90 g brązowego cukru,
120 g Białego cukru,
jedno jajko,
dwie łyżeczki mielonego cynamonu.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy w jednej dużej misce, po czym ugniatamy z niego (ręcznie) ciasto. Musi ono być jednolite i bez grudek.

Następnie ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na dwie godziny. Ciasto po wyciągnięciu po stosownym ochłodzeniu nadaje się już do rozwałkowania (grubość nie przekraczająca 1 cm).

Teraz chyba najprzyjemniejsza część, czyli wyciskanie z ciasta za pomocą odpowiednich foremek ciekawych kształtów.

Na posmarowanej margaryną formie do pieczenia umieszczamy nasze wycinki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 180 stopni Celsjusza, gdzie będą piekły się przez kilkanaście minut aż do uzyskania złocistego koloru.

Po wyciągnięciu ciasteczek należy je ochłodzić, po czym będą kruche.
róża14
 
Posty: 156
Dołączył(a): 3 lip 2012, o 08:49

Re: Piernik - przepisy

Postprzez róża14 4 lip 2012, o 11:33

Pierniczki z dżemem
Przygotowane samemu przez siebie wypieki smakują o wiele lepiej niż te kupione w sklepie. Nasi bliscy potrafią to docenić. Dziś zajmiemy się przygotowaniem smacznych pierników z dżemem.

Składniki:
trzy szklanki mąki,
jedna łyżeczka sody oczyszczonej,
200 g margaryny,
130 g cukru,
130 ml melasy,
60 ml słodu jęczmiennego,
łyżka mleka,
półtorej łyżeczki imbiru w proszku,
łyżeczka ekstraktu waniliowego,
łyżeczka cynamonu,
łyżeczka gałki muszkatołowej,
szczypta soli,
100 g dżemu,
dwie łyżki cukru perłowego.
Przygotowanie:
Na początku tradycyjnie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza, a w tym czasie weźmiemy się za przygotowanie ciasta.

W misce wymieszaj ze sobą mąkę oraz sodę oczyszczoną, natomiast w osobnej masło, cukier, melasę, słód jęczmienny, mleko, proszek imbir, ekstrakt waniliowy, cynamon, gałkę muszkatołową i sól.

Teraz połowę zawartości drugiej miski (tej ze zmieszanym mlekiem, słodem itp.) przelej do pierwszej i intensywnie mieszaj aż uzyskasz jednolitą masę, po czym dodaj resztę. Mieszanie może okazać się ciężkie więc warto uczynić do dłoniami.

Ciasto kroimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy do grubości około 2,5 cm po czym wkładamy do lodówki na około godzinę. Po wyciągnięciu ciasto można rozwałkować do docelowej grubości, czyli 0,6 – 0,8 cm.

Teraz wycinamy gwiazdki – w połowie z nich robimy dziurę w centrum tak jak jest to przedstawione na ilustracji.

Na dolnej warstwie dodajemy marmoladę, natomiast górną obsypujemy cukrem perłowym. Musimy bardzo ostrożnie połączyć obie warstwy, aby powstała na „gwiazdkowa kanapeczka”.

Pozostało nam pieczenia – w piekarniku gwiazdeczki powinny przebywać przez ok. 25 minut.
róża14
 
Posty: 156
Dołączył(a): 3 lip 2012, o 08:49

Następna strona

Powrót do Miody w kuchni

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

cron