Piernik - przepisy

Wykorzystanie miodu w kuchni - wszystko w miodach w kuchni: przepisy kulinarne z miodu, desery miodowe itp ....

Re: Piernik - przepisy

Postprzez róża14 4 lip 2012, o 11:35

Piernik staropolski
Składniki na blachę o wymiarach 21 x 21:

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
220 g płynnego miodu
125 g miękkiego masła
3 jajka
3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18 %
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 i 1/4 płaskich łyżeczek sody oczyszczonej
1 i 1/2 łyżki kakao
1 słoik powideł do przełożenia
Najlepiej, aby wszystkie składniki były w temp. pokojowej. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając. W następnej kolejności dodajemy miód i śmietanę, nie przerywając miksowania. Kiedy składniki się połącza wsypujemy suche składniki tzn. mąkę, kakao, przyprawę do piernika oraz sodę oczyszczoną. Miksujemy, do uzyskania gładkiego ciasta.

Blaszkę o wymiarach 21×21 wykładamy papierem do pieczenia, lekko natłuszczamy i wykładamy przygotowane ciasto. Pieczemy przez ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 175 C, do tzw. suchego patyczka. Jeśli piernik będzie zbyt szybko brązowieć z wierzchu przykrywamy je papierem do pieczenia.

Upieczony piernik początkowo studzimy w formie przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wyjmujemy i studzimy na kratce.

Powidła umieszczamy w garnuszku z grubym dnem i gotujemy ok 5 minut, cały czas mieszając, aby się nie przypaliły. Zimny piernik przecinamy na pół i na jednej z warstw smarujemy 2/3 przygotowanym powideł, przykrywamy drugim blatem i pozostałą 1/3 powideł rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Piernik odkładamy na 2 godziny do lodówki, aby powidła dobrze zastygły.

Składniki na polewę czekoladowa:

3 łyżki masła
3 łyżki mleka
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki kakao
Masło rozpuszczamy razem z mlekiem. Cukier puder mieszamy z kakaem i dodajemy do roztopionego tłuszczu. Całość mieszamy i dekorujemy piernik.
róża14
 
Posty: 156
Dołączył(a): 3 lip 2012, o 08:49

Re: Piernik - przepisy

Postprzez babeken 7 maja 2013, o 09:31

Domowy piernik II
Przygotowanie: 20 min
Pieczenie: 60 min
Trudność: średnie

Składniki
• 100 g margaryny
• 130 g cukru
• 2 jajka
• 100 g płynnego miodu
• 1 łyżka zimnej wody
• pół szklanki kwaśnej śmietany
• 1,5 szklanki mąki
• 1 płaska łyżeczka sody
• 1 łyżka ciemnego kakao
• 1 łyżka zimnej wody
• polewa czekoladowa
• dżem z nisko słodzony z owoców leśnych


Etapy przygotowania
Miękką margarynę ucierać dodając kolejno: cukier, 2 żółtka, miód, wodę, śmietanę, przesianą mąkę z sodą i kakao oraz przyprawę korzenną. Na koniec dodać pianę ubitą z białek.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 160 stopni. Ciasto piec w wyłożonej pergaminem wąskiej foremce keksowej przez około 60 minut.
Po upieczeniu wystudzone ciasto przełożyć dżemem i oblać polewą czekoladową.
babeken
 
Posty: 9
Dołączył(a): 7 maja 2013, o 08:10

Poprzednia strona

Powrót do Miody w kuchni

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron