Strona 1 z 1

Skład chemiczny miodu

PostNapisane: 9 mar 2012, o 10:58
przez monisia
Skład chemiczny miodu - zna ktoś skład miodu ?

Re: Skład chemiczny miodu

PostNapisane: 30 kwi 2012, o 09:53
przez MiodekJan
Najliczniejszą grupę związków występujących w miodzie stanowią węglowodany (średnio 77%). Zawartość cukrów redukujących w polskich miodach nektarowych i spadziowych waha się od 67,9 do 77,7%. Przeważają cukry proste. Przeciętna zawartość glukozy wynosi 30%, a fruktozy 38%. Sacharoza występuje w miodach odmianowych w granicach od 0,8% (miód gryczany i wrzosowy) do 7,7% (miód akacjowy). Średnio występuje ona w ilości 1,3%. Z dwucukrów redukujących w największej ilości spotykana jest maltoza (do 5,4%), a z trójcukrów melecytoza, występująca wyłącznie w miodach spadziowych (do 28%). Ponadto w różnych typach i odmianach miodu stwierdzono niewielkie ilości 22 innych cukrów

Re: Skład chemiczny miodu

PostNapisane: 3 lip 2012, o 09:07
przez róża14
Miód produkują pszczoły, znosząc do ula nektar kwiatowy lub spadź. Pod wpływem enzymów i kwasu mrówkowego (HCOOH)[potrzebne źródło] sacharoza przekształca się w przewodzie pokarmowym pszczoły w glukozę i fruktozę, których mieszaninę potocznie zwie się cukrem inwertowanym[2]. Zachodzi reakcja:

C12H22O11 + H2O → C6H12O6 + C6H12O6